Siirry sisältöön

Yksi tapa lukea raporttia on tehdä siitä kollaasi

Kulttuurirahasto teetti tutkimuksen suomalaisten kulttuurinäkemyksistä. Jos lukee raporttia kuin taidekollaasia, siitä muodostuu kiehtova kuva.

Liimataanpa kollaasiin ensimmäinen fragmentti: Melkein 60% suomalaisista on sitä mieltä, että taiteen tärkeä tehtävä on kuvata maailmaa sellaisena kuin se on.

Toinen kollaasin palanen on iso ja värikäs, se sommitellaan edellisen viereen: Useimmin nimeltä mainittuja kuvataiteilijoita ovat Dali, Edelfelt, Gallen-Kallela, Picasso, Repin, Schjerfbeck ja van Gogh, populaarimusiikista Metallica, Juice Leskinen, Kari Tapio ja Katri-Helena, kirjailijoista Väinö Linna, Mika Waltari ja Sofi Oksanen.Koskettavimmat taide-elämykset on koettu useimmin Ateneumissa, Louvressa, Eremitaasissa ja Retretissä. Oopperoiden parhaimmistoa ovat Aida, Lentävä hollantilainen ja Tosca. Säveltäjistä muistettiin mainita Sibelius.

Näiden kahden palan välisessä saumassa taide kuvaa siis maailmaa sellaisena kuin se on. Oijjoi, liima kuivui liian nopeasti ja sauma repsottaa jo.

Seuraava fragmentti sijoitetaan Katri-Helenan lähistölle: Puolet kansasta näkee, että taiteen tehtävä on rikkoa rajoja ja pyhinä pidettyjä asioita. Van Goghin viereen sujahtaa sopivasti, että puolet kansasta pitää taiteen tehtävänä huomion kiinnittämistä yhteiskunnan epäkohtiin ja niiden kritisoimista.

Onneksi voimme tehdä kollaasiamme vapaasti, sillä sosialistinen realismi ja sen sukulaissuuntaukset eivät nauti suurta kansansuosiota. Liimataan siis tähän: Vain alle 30% pitää tärkeänä, että taide esittelee yhteiskunnallisia tai esteettisiä ihanteita ja vain 35% haluaisi enemmän musikaaleja teattereihin. Kollaasistammehan tulee kaunis!

Hyvin pieni osa ihmisistä haluaa, että taide ärsyttää yleisöä tai osaa siitä. Ja nyt kieli keskellä suuta… tähän rinnalle liimataan, että koskettavin taidekokemus on useimmiten se ensimmäinen, joka on yllättänyt. Tämän palasen viereen voidaan liimata Peruskoulun opetussuunnitelma vuodelta 2004.

Sitten pienempi kollaasifragmentti: 15% suomalaisista on sitä mieltä, että taiteen tehtävä ei ole tuottaa taloudellista lisäarvoa. Ja siihen lätkäistään Schjerfbeck ja toiselle puolelle isompi kuva: 64% on sitä meltä, että taiteilijoiden rahoituksesta eivät saisi taiteen ammattilaiset päättää.

Esteettisesti täydellinen modernistinen taidekollaasi kaipaa sanomalehtifragmenttia, vaikka se kellastuukin nopeasti. Niin myös suomalainen taideyleisö, sillä 71% haluaisi lukea kulttuurista nimenomaan sanomalehdistä. Vain 19% kansasta lukisi tätä blogia, jos löytäisi sen.

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: