Siirry sisältöön

Aukkoja, osa 2: Mahdollisuuksien maailmassa

Kun taiteilija tekee repeämän todellisuuteen, se koettelee omaksuttuja totuuksia. Käsitetaiteen uranuurtaja Joseph Kosuthin mielestä taideteos onkin testaamista, kokeilua, ei maailman kuvittamista.

Taiteellisissa kokeiluissa ei selvitetä, onko päätelmä asioiden tilasta – hypoteesi – tosi vai ei (kuten tieteessä). Filosofi Giorgio Agamben on todennut, ettei taiteellisissa kokeiluissa ole totuutta, sillä juuri totuus on se mitä niissä koetellaan. Taiteessa voidaan esittää kysymys: Millä edellytyksellä jotakin voi tapahtua ja samaan aikaan olla tapahtumatta? Kyse on mahdollisuudesta, asioiden potentiaalista, ei siitä että asiantila on joko niin tai näin. Agamben mukaan potentiaalilla, niin kauan kuin se sekä on että ei ole jotakin – kun se on vielä todentumatta, tapahtumatta – ei ole edellytyksiä olla totuus. Ja ennen kuin jotakin tapahtuu, vallitsee vahvin kaikista periaatteista: ristiriitaisuuden periaate.

Taide on siis paradoksi: väite, jolla ei ole totuusarvoa ja joka johtaa ristiriitaan. Koska taidetta ei voi verrata mihinkään totuuteen, se ilmaisee jotakin mitä mikään muu ei ilmaise.

Saksalainen Thomas Grünfeld on tehnyt eläinkollaaseja. Misfits-sarjan täytetyt eläimet ovat kuin satukirjasta: yhdistelmiä, joita vain mielikuvitus voi tuottaa: tuuheahäntäinen orava on saanut papukaijan pään ja vaatimaton pingviini pörhistelee riikinkukkoisena. Itse asiassa monet eläimiin liittämistämme ominaisuuksista ovat peräisin satukirjoista, vaikka uskomme niiden olevan totta: ihmisiä syövät sudet ovat mielikuvituksen tuotetta. Mutta silti pelkäämme susia: entä jos…

Thomas Grünfeld

No comments yet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: